Το παρακάτω μου στάλθηκε μέσω e-mail και ως πηγή πρέπει να είναι η εφημερίδα “Εθνος”

Μια μέθοδο πολύ παλιά και δοκιμασμένη, αλλά που ο επίσημος κρατικός μηχανισμός την έχει «κάψει» από άγνοια, έλλειψη εκπαίδευσης και επιστημονικής γνώσης, χρησιμοποίησαν χτες οι Κύπριοι δασοκομάντος, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας.

Η μέθοδος αποκαλείται στην ορολογία των ειδικών στη δασοπυρόσβεση «αντιπύρ» και είναι στην ουσία δημιουργία αντιπυρικής ζώνης με ελεγχόμενη καύση. Βάζουν δηλαδή φωτιά μπροστά από την κύρια πυρκαγιά καίγοντας μια μικρή έκταση, οπότε όταν φτάσει εκεί το κύριο μέτωπο δεν έχει τι να κάψει και σταματάει.

Η μέθοδος στο κομμάτι που τη χρησιμοποίησαν οι Κύπριοι πυροσβέστες, σύμφωνα με πληροφορίες, πέτυχε.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε και από τους δικούς μας πυροσβέστες στην Ηλεία, στην Πάρνηθα ή σε άλλες περιοχές που αφανίστηκαν από τον φετινό όλεθρο.

Αξιωματικός του Π.Σ. είπε χτες ότι ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει η Πυροσβεστική αυτή τη μέθοδο από τότε που ανέλαβε την δασοπυρόσβεση, το 1998.

Ο ίδιος αξιωματικός διευκρίνισε ότι, για να εφαρμοστεί το «αντιπύρ», πρέπει να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες, δηλαδή να έχει άπνοια για να μην ξεφύγει η ελεγχόμενη φωτιά, να είναι επίπεδο το έδαφος, ώστε να αναπτυχθούν με ασφάλεια οι δυνάμεις που θα τη φυλάνε και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε ορεινή δασική περιοχή και με τον αέρα που φυσούσε τις τελευταίες μέρες.

Ωστόσο το «αντιπύρ», όπως λένε δασολόγοι, χρησιμοποιήθηκε και μάλιστα με σημαντική επιτυχία σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν και στη χώρα μας, όταν τη δασοπυρόσβεση είχε η δασική υπηρεσία.

Τονίζουν όμως ότι τότε δεν υπήρχαν τα μέσα που διαθέτει σήμερα η Πυροσβεστική, τόσο εναέρια όσο και επίγεια, η απόκτηση των οποίων άλλαξε και τη φιλοσοφία της δασοπυρόσβεσης, αλλά όπως αποδείχτηκε δεν ήταν επαρκή για να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη των τελευταίων ημερών.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα αλήθεια. Για να εφαρμοστεί το «αντιπύρ» πρέπει κατ αρχήν να υπάρχει πρόβλεψη σε κρατικό επίπεδο και αυτός που θα το εφαρμόσει να έχει ειδικές γνώσεις. Αυτό το διδάσκονται οι δασολόγοι στο πανεπιστήμιο,αλλά σε επίπεδο διδακτορικού 2-3 υπάρχουν όλοι κι όλοι στη χώρα μας.

Ο διδάκτωρ δασολόγος και ερευνητής κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος ανέλυσε χτες στο «Εθνος» το πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή η μέθοδος στις τελευταίες πυρκαγιές, επισημαίνοντας ότι οι καταστροφές θα ήταν πολύ μικρότερες.

Οπως είπε, υπάρχουν δύο μέθοδοι, το «αντιπύρ», που χρησιμοποιείται μπροστά από την πυρκαγιά, και το «αποκαίω» που συνίσταται στην καύση μικρών εκτάσεων σταδιακά γύρω από τη φωτιά για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε περίπτωση που γυρίσει ο άνεμος.

Οι δασολόγοι του Π.Σ., λέει ο κ. Ξανθόπουλος, το ξέρουν αλλά δεν το χρησιμοποιούν γιατί φοβούνται ότι θα πάνε φυλακή.

Νομικό πλαίσιο
Και αυτό γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την επιστημονική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πολλοί δασάρχες και δασολόγοι τις προηγούμενες δεκαετίες κατέληξαν στα δικαστήρια γιατί κάποιοι τους κατηγόρησαν ότι έβαζαν φωτιές επειδή τους είδαν να κάνουν «αντιπύρ».

«Υπάρχουν εκατοντάδες σημεία στην Ηλεία όπου θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τη μέθοδο και να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς» λέει ο κ. Ξανθόπουλος και συνεχίζει: «Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην Πυροσβεστική και στον σχεδιασμό της για τη χρήση επιστημονικών μέσων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Κάποιοι που ξέρουν το έχουν κάνει κάποιες φορές και με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά κρυφά και όταν δεν τους έβλεπε κανείς».

Ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Αμερική έξι χρόνια πάνω στις πυρκαγιές, τόνισε ότι οι Αμερικανοί πυροσβέστες έχουν πάντα μαζί τους σύνεργα για να βάζουν φωτιές και να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, αλλά εδώ αυτά είναι «ψιλά γράμματα».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι, για να εφαρμοστεί το «αντιπύρ» ή το «αποκαίω», χρειάζεται εκπαίδευση, οργάνωση, σχεδιασμός και υποστήριξη από επίγεια και εναέρια μέσα και βέβαια δεν μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Αν όμως το είχαν κάνει, θα είχαν σωθεί άνθρωποι, περιουσίες δάση και μνημεία που σαρώθηκαν από τις πυρκαγιές.

Πολλοί πυροσβέστες, υπογράμμισε ο διδάκτωρ δασολόγος και ερευνητής, δεν ξέρουν ούτε να ρίχνουν το νερό στη φωτιά, η οποία χτυπιέται στη βάση της και όχι στη φλόγα όπως βλέπουμε στις τηλεοράσεις και κατάληξε:

«Είναι απίστευτες οι δυνάμεις που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής. Πουθενά στον κόσμο δεν βρέθηκαν τόσα πολλά μέσα μαζεμένα, αλλά οι φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται. Αν οι ιθύνοντες δεν καταλάβουν ότι πρέπει να μπει η επιστήμη στη δασοπυρόσβεση, η Ελλάδα θα ερημώνεται και ο Ελληνας φορολογούμενος θα πληρώνει δισεκατομμύρια για αεροπλάνα και άλλα μέσα που από μόνα τους δεν επαρκούν για να σώσουν τη χώρα».

Από το http://hellasonfire.blogspot.com/2007/08/blog-post_9859.html