Η γνώμη είναι σαν την κωλοτρυπίδα, όλοι έχουν από μια!

Επειδή και εγώ έχω… από μια, λεώ να πω και εγώ τη γνώμη μου για το θέμα τον τρομοκρατοληστοαναρχικων «πυρήνων».

Είναι αλήθεια πως όλοι οι άνθρωποι δεν γεννηθήκαμε πλούσιοι ή φτωχοι, δεν γεννηθήκαμε με ιδεολογία αριστερής, κεντρόας ή δεξιάς κατεύθυνσης. Η ίδια η Κοινωνία και το Περιβάλλον μας, μας έκαναν τους ανθρώπους που είμαστε. Στο άρθρο Τίποτα Δεν είναι Απλό… (http://www.zartaloudis.gr/?p=429) έδωσα σε μερικές αράδες το πώς η ζωή μου θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν οι γονείς μου, η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και γενικότερα ο κοινωνικός περίγυρός μου ήταν διαφορετικός. Το ότι τα «παιδάκια» aka «ληστές» aka «τρομοκράτες» έκαναν την πράξη που έκαναν είναι ένα κομμάτι της υπόθεσης. Το γιατί το έκαναν όσο βάση και να έχει δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη πράξη. Το ότι τους ξυλοφόρτωσαν είναι και αυτό μια άλλη ξεχωριστή υπόθεση. 3 πράγματα διαφορετικά για 4 ανθρώπους.

468x60px

Η συκγεκριμένη διαφήμιση μπήκε μήπως μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος που οδεύουμε ως κοινωνία!

Θα προτιμούσα να τα βλέπαμε ως 3 διαφορετικά θέματα με 3 διαφορετικούς τίτλους:

1. Ληστεία τραπεζών από 4 νέα σε ηλικία άτομα.

Δε νομίζω πως χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Ξέρω ανθρώπους στο πολύ κοντινό μου περιβάλλον που είναι χρόνια (2 και πάμε στο 3) άνεργοι και έχουν και οικογένεια να θρέψουν. Κλέφτες δεν έγιναν. Πάλεψαν και παλεύουν με αξιοπρέπεια και όχι τυμπανοκρουσίες. Δεν έχουν τον μπαμπά και τη μαμά να τους στηρίζει οικονομικά, μα και αν τους είχαν ο σεβασμός προς το πρόσωπο αυτών δεν θα τους επέτρεπε να παρεκτραπουν και να τους κάνουν ρεντίκολο.

Τα «καλόπαιδα» ανεξάρτητα από τι «Π» είναι, Βορείων ή Νοτίων ή Ανατολικών ή Δυτικών έγιναν εγκληματίες και αυτό είναι γεγονός. Ελαφρυντικά μπορεί κάποιος να βρει κάπου, αλλά δεν πρέπει επ’ούδενι να δικαιολογήσουν τη πράξη, διότι τότε από μπουρδέλο που είμαστε τώρα θα γίνουμε ζουγκλα.

2. Η αντι-εξουσιαστική ιδεολογία απαιτεί οι αγώνες να γίνονται στους δρόμους, ανεξάρτητα από τους Νόμους του Συστήματος.

Πολύ βαρύς ο τίτλος ε;

Ζω στο Βύρωνα. Το μέρος που γέννησε και φιλοξένησε Καλλιτέχνες, Φιλοσόφους, Πολιτικούς, και Τρομοκράτες. Αν ήθελα να δείξω το Βύρωνα και τα Περίχωρα σε ξένους, σίγουρα θα περνούσα και από τα σημεία που η 17Ν είχε τις γιαφκες και τα σπίτια. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με το «σεις» και το «σας». Με οικογένεια, με παιδιά στα δημόσια σχολεία, με φίλους και κοινωνική ζωή. Κι όμως δολοφόνοι.

Ειλικρινά τώρα. Πόσοι από εμάς τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν είπαμε απ’έξω ή από μέσα μας «Α! Ρε να ήταν η 17Ν! Θα κουνιόντουσαν έτσι οι Πολιτικάντηδες;». Μια που το είπαμε, μια που πληρώσαμε το φόρο μας και βγάλαμε το σκασμό στη πολυθρόνα μας. Όχι από δειλία (ή έστω όχι μόνο για αυτό) αλλά και από σεβασμό προς αυτό που έχουμε: τη ζωή μας. Αλλά ότι το είπαμε… ε! το είπαμε!

Ο Αντι-εξουσιαστής, όπως αυτός γεννήθηκε από το παρακράτος και τα διαπλεκόμενα μονοπάτια της εξουσίας, δεν το σκέφτεται. Απλά το πράττει! Έτσι και τα καλόπαιδα. Γόνοι καλών οικογενειών, που η πολύ καλή ζωή, οι τρελές ορμόνες της εφηβείας, ή δε ξέρω τι άλλο κοινωνικό στίγμα έλαβαν, τα έκαναν ληστές τραπεζών. Τα λεφτά δεν είπαν τι θα τα έκαναν; Όπλα για τη συνέχεια του… ιερού αγώνα; Κόκα για τις δύσκολες ώρες; Επένδυση στο επόμενο βιβλίο της Μαμάς; Χτύπησαν το Σύστημα και το Σύστημα τους ανταπέδωσε τη σφαλιάρα. Μόνο που το σύστημα δεν απέκτησε μελανιά να τη σβήσει το photoshop.

Το κείμενο σε αυτή τη περίπτωση δεν δικαιολογεί τις πράξεις τους. Προσπαθεί με δυσκολία να τις εξηγήσει. Ίσως να μην είμαι αντιεξουσιαστής. Ίσως να θεωρώ πως για να προχωρήσει μια Κοινωνία απαιτεί κανόνες, αλλά αποδεκτούς από το σύνολο των μελών της. Τα καλόπαιδα δεν τους αποδέχτηκαν. Είτε γιατί δεν είχαν τα στηρίγματα για να τους κατανοήσουν ή διότι η δική τους λογική δεν μπορούσε να τους αποδεχτεί. (Οι κανόνες δε σημαίνει πως ταιριάζουν για όλους, το πόσο συμβιβάζεσαι και το πόσο θέλεις να συμβιβαστείς καθορίζει και την αποδοχή)

Μια παρένθεση πριν προχωρήσω: Η Μάνα και ο Πατέρας που στήριξαν τα παιδία τους, αναφέρθηκαν μόνο στις μελανιές των παιδιών. Καλό θα είναι να δουν αν η κακοποίηση προήλθε και από το δικό τους χάιδεμα.

3. Ξυλοφόρτωσαν τους ληστές των Τραπεζών

Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα από το Κράτος. Ό,τι κι αν είναι αυτός που έχει συλληφθεί, πριν την εκδίκασή του είναι ένας πολίτης με όλα τα δικαιώματα που του προσφέρει το Σύνταγμα της Ελλάδας. Δεν είναι ζώο (αν και αυτό έχει δικαιώματα!). Επομένως ΝΑΙ θα συμφωνήσω πως είναι απαράδεκτη ενέργεια της Αστυνομίας.

Όσοι σχολιάζουν όμως αποκλειστικά το 3ο θέμα μάλλον θέλουν να ξεχάσουν τα 2 προηγούμενα και το αντίστροφο.

Θα αλλάξει κάτι;

Δυστυχώς όχι. Είναι τόσο σάπια η Κοινωνία μας που σύντομα θα ξεχάσουμε τη σαπίλα της Αστυνομίας, το ιδεολογικό ίστρο που τα κομμάτα με ιδιαίτερη κατήχηση μπουκώνουν τα μυαλά των νέων και την αδιαφορία κάποιων γονιών που για να δικαιολογήσουν την δική τους άγνοια δημιουργούν άλλες καταστάσεις.

Σχόλια και Λογικές Αντιπαραθέσεις είναι πάντα αποδεκτά!