Ξημέρωσε Σαββάτο και μετά από κανα δύωρο, το σώμα μου αποφάσισε να πάρει διάσταση από τον Μορφέα και να μπει σε ένα άλλο dreamworld mood. TEDxAthens baby! Και όσοι δεν καταλαβαίνουν, επιτρέψτε μου περιληπτικά να εξηγήσω:

Το TEDxAthens είναι ένα παγκοσμίου επιπέδου συνέδριο που σχετίζεται με την Καινοτομία, τη Δημιουργικότητα και τις Ιδέες. Το moto όλων των TEDx αφορούν την διάδοση “των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν” (ideas worth spreading). Ενώ ο σκοπός του είναι να δημιουργήσει και να προσδώσει σε τοπικό επίπεδο τον χώρο και τη δυνατότητα να συναντηθούν άνθρωποι της καινοτομίας, της σκέψης, άτομα που να μπορούν να ξεσηκώσουν, να δημιουργήσουν και κυρίως να εμπνευσουν. Ο Δημήτρης Καλαβρός είναι ο… έφορος του TEDxAthens και μαζί με 40 υπέροχους εθελοντές οργανώνουν τις εκδηλώσεις του TEDxAthens.

Αυτά όμως σχετικά με την ύπαρξη του TEDxAthens.



Το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, είχα τη χαρά να είμαι μεταξύ εκείνων των χαμογελαστών και αισιόδοξων ανθρώπων που θέλανε να πάρουν μια extra δόση (μια και άλλη δόση στην Ελλάδα δεν παίρνουμε!) αισιοδοξίας και έμπνευσης! Σε έναν υπέροχο χώρο στη Πειραιώς, στο γνωστό Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”. Εκεί λοιπόν, “συνάντησα” τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο… για άλλη μια χρονιά, υπέροχο παρουσιαστή του συνεδρίου και ένα γεμάτο πρόγραμμα από υπέροχες φωνές. Αν σας αναφέρω όλους τους ομιλητές, βέβαια, θα είναι σαν να σας κόβω τη δυνατότητα να τους ανακαλύψετε, μόνοι σας από τα videos που θα ανεβάσει σύντομα η οργανωτική επιτροπή. Επιλέγω λοιπόν, περιληπτικά να αναφερθώ σε εκείνους που με έκαναν να σκεφτώ, να ενθουσιαστώ, και να χαμογελάσω.Διότι όλοι τους έδωσαν και από ένα κομμάτι (άλλοι μεγάλο και άλλοι μικρό) έμπνευσης!

Πρώτος “γνωστός” ο Γιώργος Κλειβοκιωτης, συνιδρυτής του UpGreekTourism, αν θυμάστε έγινε αναφορά σε post του Μαρτίου. Ο Γιώργος, ο Ονίκ και ο Στάθης είναι Doers και μάλιστα πατριώτες doers αφού κατάφεραν μια ιδέα τους να την υλοποιήσουν για το καλό της Ελλάδας, ανεξάρτητα (δυστυχώς) από την εικόνα που οι ίδιοι οι Έλληνας, επέμειναν να εμφανίζουν στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια, το χιούμορ και η υπέροχη χρήση της αγγλικής από έναν Έλληνα (Σαλονικιό) τον Viktor Koen μας έκανε να χαμογελάσουμε αρκετές φορές και να δούμε πως ένας καλλιτέχνης σαν τον Viktor καταφέρνει να ξεπεράσει το… μύθο του ταλέντου και να αποδείξει πως όταν αγαπάς κάτι, η έμπνευση θα έρθει την ώρα που τη ζητάς! Ο Viktor Koen είναι ένας καλλιτέχνης που σήμερα ζει και εργάζεται στην New York, διδάσκει στη Σχολή Σχεδίου «Parsons», αλλά και στο μεταπτυχιακό της Σχολής Εικαστικών Τεχνών. Ζει και δημιουργεί!

Ο μεγαλύτερος της υπέροχης παρέας ήταν άλλος ένας Doer, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ. Ένα από τα μεγαλύτερα (όχι μόνο σε ηλικία!) μυαλά της ψυχιατρικής διεθνώς. Επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δημιουργήσει με άλλους συναδέλφους την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Ένας υπέροχος… παππούς! Με ήρεμη και μεστή φωνή.

Μετά, ακούσαμε για το Livity από τον Sam Conniff. Το Livity είναι ένας ΜΚΟ που συνεργάζεται με νέους ανθρωπους για να δημιουργήσουν μαζί κοινωνικά καινοτόμες εκστρατείες και κοινώτητες και να βοηθήσουν με αυτό το τρόπο τις ζωές νέων ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα μας μίλησε για τις εμπειρίες του με νέους πρώην φυλακισμένους και πως κατάφερε να έρθει αντιμέτωπος και να κερδίσει τη… στατιστική. Νέοι που βάση στατιστικής θα έπρεπε να βλέπουν εμπριμέ τον τοίχο που κοιμούνται, δεν ξαναπέρασαν το κατώφλι καμίας φυλακής. Ζουν και αναπνέουν τον υγρό μα καθαρό και ελεύθερο αέρα της Αγγλίας!

Στη συνέχεια όλη η αίθουσα έριξε μια υπέροχη βουτιά στα νερά της Οίας και ανακάλυψε πως η Ατλαντίδα υπάρχει και είναι ένα υπέροχο βιβλιοπωλείο στη Θήρα! Ένας εκ των Αμερικάνων (!) ιδιοκτητών ο Craig Walzer, μας μίλησε για το πως η έλειψη βιβλίων και η ταυτόχρονη κατανάλωση αρκετών μπουκαλιών κρασί έκαναν εκείνο και τον κολλητό του να γεμίσουν ένα βαν με φίλους και να αναχωρήσουν από το London για να ανοίξουν ένα βιβλιοπωλείο στη Σαντορίνη! Μια υπέροχη ιστορία που εύχομαι να μην έχει τέλος!

 

 

Στο session 3 ξεχώρισαν 2 ονόματα. Πρώτα η 17χρονη κουφάλαλη ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ moto cross, Ashley Fiolek. Μια ιδιαίτερα δροσερή και γλυκειά παρουσία που έδειξε πως όταν έχεις τη στήριξη, τη θέληση και την τρέλλα, όλα είναι δυνατά. Ήταν υπέροχο να βλέπεις μια γλυκήτατη και ιδιαίτερα προσγειωμένη κοπέλα να… πετάει με τη μηχανή της από λόφο σε λόφο και να σου λέει με απλότητα πως “αυτό ήθελα από μικρή να κάνω”. Να προσέχεις Ashley!

Το δεύτερο όνομα σηκώνει πολλά likes, tweets, thumps up και google+! Η δήλωση και μόνο του Δημήτρη Καλαβρού πως “με το που ξεκίνησε να μιλάει, το twitter πήρε φωτια” τα λέει όλα. David Shing ή αλλιώς ο digital prophet της AOL. Ήταν αυτό που περιμέναμε, μια ιδιαίτερη μορφή, που με απλή και χιουμοριστική διάθεση μας έδειξε την επόμενη ημέρα του κυβερνοχώρου. Μας ώθησε να γίνουμε Doers και ως marketeers να προσπαθήσουμε να φέρουμε τη δομή του internet πιο κοντά στον άνθρωπο… και όχι το ανάποδο! Ευχαριστούμε David για ένα 15′ αναζωογωνιτικής  ομιλίας!

Και θα κλείσω αυτό το post με τις δύο τελευταίες ομιλίες που θεωρώ πως έδωσαν α) κάτι επιπλέον στο δικό μου τρόπο σκέψης και β) την αίσθηση πως τα πράγματα θα μπορέσουν να φτιάξουν εφόσον εκείνοι που αποφασίζουν δώσουν χώρο στην ανάπτυξη. Το α) πάει στην Μαρία Καρχιλάκη, μια καταξειωμένη πολεμική ανταποκρίτρια και εξαιρετική δημοσιογράφος. Που έδωσε άλλο νόημα στην έννοια της “ευκαιρίας”. Παρουσίασε με τον δικό της τρόπο και με μάλιστα ιδιαίτερα πειστικό, τους λόγους που ο εθελοντισμός θα προσέφερε τόσο τις επαγγελματικές ευκαιρίες που κάποιος αναζητά όσο και τις ανθρωπιστικές. Μας έδειξε πως ίσως η αποχώρηση από την Ελλάδα να είναι μια λύση, αλλά οι “γνωστές” και “ανεπτυγμένες” χώρες και πόλεις να μην είναι ο μονόδρομος. Ίσως οι ευκαιρίες στις υπο-ανάπτυξη χώρες να δώσουνε καλύτερα (σίγουρα πιο δύσκολα) αποτελέσματα.

Το β) παει σε ένα πρώτο live chat. Αυτό μεταξύ δυο καταξιωμένων business people, της Bindi Karia και του Paul Papadimitriou. Η μεν πρώτη βασίλισσα των Startups μέσα από τη θέση που μέχρι και πρότεινος κατείχε στη Microsoft και πλέον μέλος του Silicon Valey Bank. O δε Paul σύμβουλος επιχειρήσεων και επιχειρηματίας. Μαζί έκαναν μια ανάλαφρη συζήτηση για το “γιατί” οι Έλληνες δε θα πρέπει να το βάλουν κάτω και να μη δέχονται το “οχι” ως απάντηση οταν πρόκειται για την επιχείρησή τους ή κυρίως για την startup επιχείρηση που θα θέλουν να κάνουν.

Επίλογος δεν υπάρχει. Θεωρώ πως το TEDxAthens δεν επιτρέπει επιλόγους, αλλά διαρκεί εναλλαγή κεφαλαίων. Είτε αυτά αφορούν τη προσωπική ζωή, είτε την επαγγελματική.